Εορτασμός 26ης και 28ης Οκτωβρίου και βράβευση μαθητών

Τη Δευτέρα 25-10-2021 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 26ης και 28ης Οκτωβρίου ενώ παράλληλα απονεμήθηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, Αριστεία και Βραβεία για το σχολικό έτος 2021.

Δυστυχώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό να οργανωθεί μια γιορτή αντάξια των ημερών.

Στη φωτογραφία οι σημαιοφόροι του σχολείου μας.

simaioforoi2021

 

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ακολουθεί ομιλία από τη φιλόλογο του σχολείου μας, κα Γιαννακίδου Ελένη.

 

Κάθε χρόνο , τέτοιες μέρες, εμείς οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουμε τριπλά. Προσκυνούμε στον ομώνυμο ναό και δοξάζουμε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, τιμούμε με εκδηλώσεις την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς και την Ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό κράτος στις 26-27 Οκτώβρη 2012 και φυσικά,  όπως σ όλη την Ελληνική επικράτεια ,κάνουμε παρελάσεις και καταθέτουμε στεφάνι στα Ηρώα για το Ιστορικό ‘’ΟΧΙ’’ απέναντι στην Ιταλική πρόκληση, στον Φασισμό και στη συνέχεια στον Ναζισμό.

Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου συνδέονται άμεσα κι ουσιαστικά με την Πόλη μας , καθώς ο Άγιος με την στάση του απέναντι στη μισαλλοδοξία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την Τυραννία ,αποδεικνύει πώς η δύναμη της Πίστης , η Αγάπη για Αρχές κι Αξίες μπορούν να νικήσουν κάθε θεριό. Αυτό γίνεται πράξη με τη νίκη του μαθητή του Αγίου Δημητρίου Νέστορα απέναντι στον γιγαντόσωμο Λυαίο , αυτό γίνεται πράξη με το Μύρο που αναβλύζει κάθε χρόνο απ τον τάφο του, εξ ου και το προσωνύμιο ‘’Μυροβλύτης’’, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο Άγιος ευλογεί και προστατεύει την Πόλη μας.

Απ την άλλη πλευρά , οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι το 1912-1913, αλλά και το Έπος του ’40, καταδεικνύουν πως ο Ελληνικός Στρατός πάντοτε έτοιμος και με φρόνημα υψηλό , ανταποκρίνεται επάξια στις προσδοκίες του Ελληνικού Έθνους ,αμύνεται και πολεμά για την Πατρίδα .Τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους όσο και στο Β παγκόσμιο Πόλεμο ,η γυναικεία παρουσία είναι σημαντική . Ιδιαίτερα στα βουνά της Πίνδου , οι γυναίκες μάνες , σύζυγοι , αδελφές, κουβαλούν πολεμοφόδια , περιθάλπουν τους τραυματισμένους στρατιώτες ,οργανώνουν την Αντίσταση στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και θυσιάζονται για την Ανεξαρτησία της Χώρας .

Οι νίκες στο Αλβανικό Μέτωπο , στην Κορυτσά , στους Αγίους Σαράντα , στο Αργυρόκαστρο, η υποχώρηση των Ιταλών ,  τα γεγονότα στο Οχυρό Ρούπελ, η μάχη της Κρήτης , το ΕΑΜ και η Αντίσταση στα βουνά, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, , οι μαρτυρικοί τόποι των Καλαβρύτων και του Διστόμου, το ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη, στο Ασβεστοχώρι , στα Νέα Κερδύλια , στα χωριά της Εορδαίας , φανερώνουν πως η Ελληνική Ψυχή δεν λυγίζει στο Άδικο και στην Τυραννία. Η μνήμη  όλων μας αυτόματα ανατρέχει τέτοιες μέρες και στα βασανιστήρια  της Εβραϊκής κοινότητας της Πόλης μας και στη μεταφορά Εβραίων συμπολιτών μας με τρένα στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στη Γερμανία και Πολωνία .

Πόσο επικαιροποιημένη μπορεί να είναι μια τέτοια Αντίσταση σήμερα; Πόσο κουράγιο μπορεί να δώσει η δύναμη εκείνων των αγωνιστών στους σημερινούς νέους που έχουν να παλέψουν με άλλα θεριά , μ αυτά της Πανδημίας , της Αποξένωσης, των Καθημερινών τους Αδιεξόδων, του Άκρατου Ανταγωνισμού , της Καχυποψίας απέναντι στο Αλλόθρησκο και το Διαφορετικό στις Πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες;

Μέσα από αυτές τις Επετείους αντλείται Δύναμη μεγάλη. Εντρυφώντας στα Ιστορικά Γεγονότα οι Νεοέλληνες κατανοούν πως μόνο μέσα από την Συνεργασία των Πολιτών και την Συναδέλφωση των Λαών , οι άνθρωποι νιώθουν πως δεν διαφέρουν και πως οφείλουν να διατηρούν ακλόνητη την Πίστη τους και τις Παραδόσεις τους χωρίς να απεμπολούν στάλα από το Ιστορικό τους Παρελθόν , έχοντας όμως πάντα κατά νου πως ,η ποιότητα της Ζωής και η ανύψωση του Ανθρώπινου Πνεύματος , μονάχα μέσα από τη Δημοκρατία , την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη μπορούν να πραγματωθούν.

Για όλες τις παραπάνω Αξίες και Ιδανικά πολέμησαν οι πρόγονοί μας και ανέβηκαν στο Βάθρο των ΗΡΩΩΝ ,όπως κάποτε ο ίδιος ο Τσώρτσιλ είχε πει: "Από τώρα και στο εξής δε θα λέμε πως οι Έλληνες πολεμούν ως Ήρωες αλλά ότι οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες".

Ο Άγιος Δημήτριος , η Αγία Σκέπη του Κυρίου κι η Παναγιά μας να μας προστατεύουν και να μας χαρίζουν την Ευλογία τους .

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ.