Αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ

“Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”

Το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης διαθέτει μια σχολική βιβλιοθήκη η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια στο πλαίσιο ενός προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ. Στην πορεία έγιναν πολλές προσπάθειες να συντηρηθεί και να λειτουργήσει μια εκ των οποίων επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα ΜΝΑΕ το σχολικό έτος 2019-20. Ωστόσο η βιβλιοθήκη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ο εκσυγχρονισμός της είναι απαραίτητος προκειμένου να αξιοποιηθεί ο πλούτος των βιβλίων και του υλικού που διαθέτει.

Για τον λόγο αυτό το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο πρόγραμμα ΜΝΑΕ με ένα σχέδιο δράσης με τίτλο: Οργάνωση και διαχείριση της σχολικής βιβλιοθήκης με την χρήση εργαλείων Τ.Π.Ε. - Βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Η δράση υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και αφορά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων της βιβλιοθήκης ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση των μαθητών σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης και μάθησης. Επίσης τοποθετήθηκε τοπικός φωτισμός στα ράφια των βιβλιοστατών προκειμένου να είναι εύκολη η έρευνα των τίτλων από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

Οι μαθητές της Α΄ Τάξης ανέλαβαν την εγκατάσταση του φωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED (διδάσκονται το μάθημα ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ), ταυτόχρονα στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής σε συνεργασία με τους μαθητές του τομέα Πληροφορικής από τη Β’ Τάξη, ενεπλάκησαν σε εργασίες δικτύωσης, συντήρησης και εγκατάστασης υπολογιστικών συστημάτων (γνωρίζοντας έτσι καλύτερα τον τομέα και τις ειδικότητες).

Παράλληλα στα πλαίσια της γενικότερης αναβάθμισης του ρόλου της βιβλιοθήκης στα δρώμενα του σχολείου και της ουσιαστικής αξιοποίησής της διοργανώθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με την ενεργή συμμετοχή μαθητών και επιφανών καλεσμένων. Η αναβάθμιση των δικτύων και η βελτίωση του χώρου έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιες από αυτές να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για την προστασία από την COVID-19.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις. Για κάποιες από αυτές μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες κάνοντας κλικ επάνω τους.

  • Αξιοποίηση της βιβλιοθήκης ως αίθουσα διδασκαλίας.
  • Εκδήλωση για την φιλαναγνωσία.
  • Εργασίες που αφορούσαν το πρόγραμμα ERASMUS+, με κωδικό 2020-1-ELO1-KA102-078197.
  • Διαδικτυακή ενημέρωση στους μαθητές του ΣΔΕ Πυλαίας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στα ΕΠΑΛ.

 

mnae-logo-1-

 

Οπτικοακουστικό Υλικό

Οπτικοακουστικό Υλικό ΜΝΑΕ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ