ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2022 – 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

library_opening

 «Επαγγελματική εξουθένωση – Ευεξία στον επαγγελματικό χώρο», από το μέλος της ομάδας Βοσκίδου – Γαλατσοπούλου Έφη με την ιδιότητά της ως ψυχολόγου. (Δράση που εντάχθηκε στην Ενδοεπιμόρφωση Εκπαιδευτικών.) Η ομιλήτρια προσδιόρισε την έννοια της επαγγελματικής εξουθένωσης, τις τρεις διαστάσεις της, εστιάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης και στους συγκεκριμένους λόγους άγχους, στα συμπτώματα – σωματικά, ψυχολογικά, συμπεριφορικά – και σχολίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις συναδέλφων: Η διερεύνηση μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, που προηγήθηκε, έδωσε φως και ιδέες μέσα από την ειλικρινή και βιωματική κατάθεση των συναδέλφων.

lib1 lib2

«Στο ρυθμό των Χριστουγέννων: Το Παραμύθι: Ιστορία και παραμυθία», προς τους συναδέλφους από το μέλος της ομάδας Βοσκίδου – Γαλατσοπούλου Έφη. Η συνάδελφος παρουσίασε σε κάποιους, θύμισε σε άλλους, την ετυμολογία, τις ρίζες, την ιστορία του παραμυθιού, ενώ εστίασε στην οικογένεια και το παραμύθι στις μέρες μας, αναδεικνύοντας την παιδαγωγική του αξία καθώς επίσης μάς έδωσε ιδέες για τον τρόπο της αφήγησης. Δεν παρέλειψε να διανθίσει τα γνωστικά στοιχεία της παρουσίασής της με χιούμορ, όπως άλλωστε κάνουν και τα παραμύθια.  Μέσα σε καταστάσεις επαγγελματικής πίεσης και την σκοτεινιά του χειμώνα, η ξενάγηση στην ιστορία και την λειτουργία του παραμυθιού όχι μόνο έδωσε φως και αισιοδοξία στις μέρες μας, αλλά μάς προετοίμασε και για την χαλάρωση των γιορτών! Στο τέλος, η ομιλήτρια δώρισε στους συμμετέχοντες αλλά και στο σχολείο μας το δικό της παραμύθι που είχε εκδώσει. Ήταν χαρακτηριστική η ηρεμία στα πρόσωπα των συναδέλφων μετά την παρουσίαση αυτή, πριν όλοι μας ξεκινήσουμε το ωράριο της ημέρας!

lib3

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

lib4Πα. 17 Μαρ. 2023: «Το Πανόραμα της Ποίησης», ομιλία σε μαθητές  από την βραβευμένη ποιήτρια και συνάδελφο κ. Ζιούτη Α. Η εμβριθής ομιλήτρια μάς ξενάγησε από τις ρίζες της ποίησης ως τα Νόμπελ και τους έλληνες Νομπελίστες ποιητές, την κοινωνική ποίηση και τον Λειβαδίτη, την σπουδαιότητα της ποίησης ως κοινωνικής πράξης, ενώ μόνο μετά από αίτημα των ακροατών βρήκε και απήγγειλε δικά της ποιήματα. Καταχειροκροτήθηκε κλείνοντας με το σχόλιο των εμπνευσμένων της στίχων: « Η χαρά και η λύπη αδελφές είναι σιαμαίες που εγχειρίστηκαν ανεπιτυχώς». Με αυτόν τον σχολιασμό έδειξε έμπρακτα την θέση της στην κατάμεστη βιβλιοθήκη ότι η ποίηση αποτελεί κατά κύριο λόγο κοινωνική πράξη.lib5

Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη ομιλία άλλαξε θετικά την σχέση τους με την ποίηση.

 

 

 

Τρ. 21 Μαρ. 2023: «Συνάντηση με την Ποίηση, βιωματική, εισαγωγική», για τους συναδέλφους. (Δράση που εντάχθηκε στην Ενδοεπιμόρφωση Εκπαιδευτικών.) Στο τέλος παραβρέθηκε και συμμετείχε με βραβευμένο ποίημά της η γηραιότερη μαθήτρια του σχολείου μας, κ. Παναγιωτίδου Μελπομένη. Τα οφέλη αυτής της συνάντησης δεν χρειάστηκε να διερευνηθούν με ερωτηματολόγιο. Η συγκίνηση με την οποία αυτή σφραγίστηκε ήταν έκδηλη σε όλους τους συμμετέχοντες.

 lib6

Τρ. 4 Απρ. 2023: «Δημιουργική Γραφή στην Ποίηση», εργαστήρι για μαθητές από την εξαίρετη συνάδελφο, βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέα κ. Γεωργιάδου Χ. Με αφορμή δική της ποίηση, οδήγησε τους συμμετέχοντες να περάσουν από το κείμενο στην δημιουργία (εικόνας/ποίησης) μέσα από το φίλτρο της έκφρασης των δικών τους συναισθημάτων και αξιών. Μια εξαιρετικά πετυχημένη εκδήλωση, αφού το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο εργαστήρι άλλαξε θετικά την σχέση τους με την ποίηση.

lib7

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρ. 2 Μαΐου 2023: «Η Χρήση και ο Χρήστης» για τους συναδέλφους από την κ. Μαυροπούλου Ε., της ΙΘΑΚΗΣ, σε συνεργασία με την ψυχολόγο κ. Ασκητά Μ., μέρος Α’ (Δράση που εντάχθηκε στην Ενδοεπιμόρφωση Εκπαιδευτικών.)

Τρ. 9 Μαΐου 2023: το μέρος Β’

Η κ. Μαυροπούλου Ε., με οδηγό τις απορίες και ερωτήσεις των εκπαιδευτικών, μάς ενημέρωσε για τις συνθήκες χρήσης και τα αίτιά της από τους ενήλικες, την γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας, τα προγράμματα θεραπείας που προσφέρονται και την αναγκαιότητα της προσωπικής ενδυνάμωσης. Στο τέλος του απολαυστικού Β’ μέρους διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για ακόμη περισσότερη σχετική επιμόρφωση, αναγκαιότητα που υπογραμμίζεται από τις τρέχουσες κοινωνικές περιστάσεις.

lib8

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

Ο φιλόξενος χώρος και η φροντίδα της βιβλιοθήκης έλκυσαν πολλές εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ημερίδα για τις Μεταμοσχεύσεις

lib9

lib10

lib11

Μυσερλής Γρηγόριος, Νεφρολόγος,
Διευθυντής ΕΣΥ,
Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ,
Ιπποκράτειο ΓΝΘ

Ευλάβης Γεώργιος,
Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας,
Ιπποκράτειο ΓΝΘ                                    

Βαγιώτας Λάμπρος,
Κλινικός Συντονιστής ΕΟΜ, Ιπποκράτειο ΓΝΘ

Σεμινάριο Αιμοδοσίας

lib12

Ομιλήτρια: Μυσερλή Ευαγγελία, Βιοπαθολόγος

 

ΑΠΟ ΤΗΝ Κ. ΘΕΟΔΩΝΗ Γ., ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Στα πλαίσια του μαθήματος Φαρμακολογία-Τοξικολογία, που παρακολουθούν οι μαθητές της Γ’ λυκείου Βοηθοί Φαρμακείου του τομέα υγείας, η κ. Θεοδώνη προσκάλεσε την καθηγήτρια Ιατροδικαστικής - Τοξικολογίας  του ΑΠΘ κ. Κοβάτση Λήδα. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία από την κ. Κοβάτση καθώς επίσης και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων. Ευχαριστούμε πολύ την καθηγήτρια κ. Κοβάτση για την υπέροχη αυτή ευκαιρία που προσέφερε στους μαθητές του τομέα υγείας.

       

Η ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2022-23

lib13

Κασκαμανίδου Κ., Χαραλάμπους Ά., Ηλιάδου Σ., Κάντσιου Μ., Βοσκίδου-Γαλατσοπούλου Ε.